Obesity News
Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

Bc. Jitka Horáková,DiS.

Čerstvého, vykuchaného pstruha osolíme, lehce opepříme, pokapeme citronem, zasypeme nasekanou petrželkou a necháme přibližně 30 min. odležet. Poté ho očistíme od petrželky, osušíme a na rozpáleném oleji jej opečeme z obou stran do hněda. Když je pstruh opečený, vložíme ho do vyhřáté trouby a dopékáme při teplotě 180 °C po dobu cca 10 min. Pstruha pomažeme trochou másla a podáváme s dýňovou bagetou a čerstvým citronem.


Pečený pstruh přírodní s dýňovou bagetou

Tip našeho kuchaře Michala Faita

Michal Fait

Rybu vždy osušte, aby se nesloupla kůže. Používejte čerstvé ryby, jsou levnější. K rybě se hodí také grilovaná nebo dušená zelenina a vařený brambor.

Bc. Jitka Laštovičková

nutriční terapeutka

Bc. Jitka Laštovičková

Energetická hodnota 1 porce činí cca 1840 kJ, obsah tuků je 18 g, sacharidů 20 g a bílkovin 49 g. Tento pokrm je vhodný jako lehká letní večeře – nezatíží příliš zažívání a je velmi dobře stravitelný. Snížením množství použitého olivového oleje snížíte také energetickou hodnotu výsledného pokrmu. Pstruh (čeleď lososovitých) patří mezi středně tučné sladkovodní ryby, proto je vhodné ho zařadit do stravy, nejen když chcete zredukovat hmotnost. Podle zásad zdravého životního stylu bychom měli ryby konzumovat minimálně 2× týdně. Situace se v české populaci sice v posledních letech zlepšuje, nicméně ještě stále toto doporučení nenaplňujeme zcela – možná také proto, že nejsme přímořský stát. Ryby (zejména tučné, jako makrela, sleď, sardinky, losos aj.) jsou v naší stravě zdrojem vitaminů A, D a B a také mastných kyselin ω-3 a ω-6.

Mgr. Lucie Životská

Mgr. Lucie Životská

pohybová instruktorka

Lehké a současně zdravé jídlo. Nemusíte mít obavy, že by vám po konzumaci bylo těžko. Množství energie získané tímto pokrmem můžete po letní večeři spálit například při jízdě na inlinech v délce trvání 45 minut (přepočteno na osobu vážící 80 kg).

MUDr. Radka Jedličková

MUDr. Radka Jedličková

lékařka

Rybí maso patří neodmyslitelně ke zdravému stravování. Zejména v tučných mořských rybách nacházíme tzv. vysoko nenasycené mastné kyseliny. Ze sladkovodních ryb se tomuto obsahu přibližuje tuk úhoře a pstruha duhového. Obsah množství mastných kyselin v našich sladkovodních rybách v průběhu roku kolísá v závislosti na krmivu.

Zajímavá položka: Nenasycené mastné kyseliny Omega-3 jsou látky velmi důležité pro naši výživu – pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a také na naši nervovou soustavu, preventivně působí proti zvýšenému srážení krve. Dostatek těchto látek je třeba zajistit také u dětí a těhotných žen.

Přečteno:  4867×

Vyšlo:  19. 9. 2012

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018