Obesity News
Malnutrice aneb jak doplnit chybějící energii

Malnutrice aneb jak doplnit chybějící energii

Mgr. Alena Menclová

Otázka nedostatečného příjmu základních složek potravy by neměla být během nemoci podceňována. Hlavní rizikovou skupinou jsou pacienti, kteří se léčí s onemocněním zažívacího traktu, onemocněními neurologickým (např. cévní mozková příhoda) a nádorovým a chronickým onemocněním plic.

V boji s nemocí potřebuje organismus dostatečný zdroj energie, pokud ho totiž nemá, čerpá ze zdrojů vlastních. Pacient pak ztrácí na hmotnosti, dochází u něj k úbytku svalové i tukové hmoty, snižuje se odolnost vůči infekcím, zpomalí se proces hojení ran a prodlužuje se doba uzdravení. Alarmujícím projevem může být také nechutenství, neplánované snížení váhy, zotavování se z chirurgického zákroku, anebo potíže s polykáním. Vždy byste se měli včas poradit s odborníkem.

Dobíjejte energii popíjením

V průběhu nemoci je důležité dbát na dostatečný příjem energie a vyvážený příjem živin.

K doplnění potřebné výživy vám mohou být v lékárnách nabídnuty potraviny pro zvláštní lékařské účely. Ty jsou uzpůsobené i k popíjení (tzv. sipping). Množství užívaných perorálních nutričních doplňků závisí na aktuálním příjmu běžné stravy. Chuť bývá často nejdůležitějším kritériem při výběru výživy k popíjení. Každá firma nabízí široké portfolio chutí, jako např. čokoládovou, vanilkovou, jahodovou, karamelovou, banánovou, rybízovou, příchuť tropického ovoce, lesních plodů nebo bez příchuti, tedy neutrální. Zásadou správného užívání této enterální výživy (sippingu) je popíjení po malých douškách, a to po jídle nebo na noc. Někteří pacienti si dokonce zvládnou z těchto „pitíček“ připravit chutné pokrmy, čímž oddálí přivyknutí na dostupnou příchuť výživy. Před výběrem „sippingu“ nezapomeňte upozornit farmaceuta či farmaceutického asistenta na přítomnost potravinové alergie na lepek nebo kravskou bílkovinu. Vybraný přípravek by tuto bílkovinu neměl obsahovat. Se stejným omezením se setkáme i u onemocnění žlučníku, slinivky, ledvin či cukrovky. Vždy se vybírá takový přípravek, který podpoří příjem energie a neovlivní negativně stávající onemocnění.

Výhody vyššího obsahu bílkovin a vlákniny

Přípravky enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení nejsou vhodné při náhlé břišní příhodě, těžké poruše vstřebávání živin, akutním zánětu slinivky břišní či zvracení. O dalším postupu se vždy poraďte s ošetřujícím lékařem.

U ležících pacientů, kteří mají vyšší riziko vzniku proleženin, se doporučuje popíjení specifických přípravků se zvýšeným množstvím bílkovin. Výživa tak optimalizuje proces hojení. Podává se až do úplného vyhojení proleženin. Vyšší obsah bílkovin je zvlášť vhodný k podpoře oslabené imunity, hojení ran po chirurgických zákrocích, ale i pro připravení organismu na blížící se chirurgický zákrok. Sipping s jogurtovou příchutí se doporučuje při nedostatečné produkci slin či oslabení chuťových vjemů. Nakyslá chuť podpoří tvorbu slin a podílí se na rozvoji chuti. Do některých nutričních přípravků se přidává i vláknina. Její hlavní efekt spočívá v rozvoji růstu střevních bakterií, zrychlení střevní pasáže a zlepšení trávení potravin. Právě zácpa je běžná komplikace, se kterou se setkáváme zejména u ležících pacientů. Příjmem vlákniny a dostatečného množství tekutin podpoříme pravidelné vyprazdňování stolice. Vláknina není vhodná k podání při akutních projevech nespecifických střevních zánětů. V dnešní době je na trhu v České republice velké množství preparátů pro podporu kompletní výživy. Patříte-li do skupiny s nižším příjmem stravy či zvýšenou potřebou energie, o vhodné volbě přípravků se poraďte s kolegy z lékárny.

Přečteno:  5104×

Vyšlo:  27. 6. 2012

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2017