Obesity News
Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

Sukralóza – vynikající objev dílem náhody

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Do našeho povědomí se v poslední době dostává, zejména díky reklamě na jednu minerální vodu, nové sladidlo pod názvem sukralóza. Pojďme se na ni podívat blíže…

Sukralóza patří mezi náhradní sladidla. Ačkoliv se zdá, že je to objev posledních let, opak je pravdou. Objevena byla v roce 1976 ve firmě Tate & Lyle, patřící do koncernu Johnson & Johnson, ve spolupráci s výzkumníky z King’s College London. A její objev byl tak trochu dílem náhody. Jeden z výzkumníků totiž žádal druhého, aby tuto chemikálii vyzkoušel (angl. test [čti test]), on se přeslechl a slyšel, že ji má ochutnat (anglicky taste [čti tejst]).

Vysoký sladicí účinek

Sukralóza se prodává pod obchodním označením Splenda. Můžeme ji koupit v čisté formě nebo ve směsi s klasickým cukrem v poměru 1:1. V zemích EU je na výrobcích označena kódem E955. Je 500–600krát sladší než sacharóza (obyčejný cukr), dvanáctkrát sladší než sacharin a zhruba čtyřikrát sladší než aspartam. Neškodí zubům a je vhodná i pro diabetiky.

Obsahuje sice o něco více kalorií než obyčejný cukr (sukralóza: 391 kcal na 100 g, cukr: 390 kcal na 100 g), ale vzhledem k vysokému sladicímu účinku lze použít jen nepatrný zlomek toho, co bychom jinak zkonzumovali, kdybychom sladili cukrem.

Tepelně nejstabilnější náhradní sladidlo

Zajímavé je také to, že se vyrábí ze sacharózy (obyčejného cukru). Na rozdíl od aspartamu je stabilní vůči teplotě, proto ji bez obav můžeme použít i na pečení cukrovinek, a je dobře rozpustná ve vodě. Sukralóza patří dokonce k tepelně nejstabilnějším náhradním sladidlům, které jsou v současné době k dispozici. Použití sukralózy je stejné jako u "klasického" cukru. Jako náhrada cukru se sukralóza používá buď samostatně, nebo v kombinaci s ostatními náhradními sladidly, např. s aspartamem, acesulfamem K, popřípadě jinými sladidly. Akceptovatelný denní příjem sukralózy je 9 mg/kg tělesné hmotnosti. Dodává se v granulované formě, což umožňuje její použití v recepturách – náhrada šálku cukru šálkem sukralózy.

Nezávadnost potvrzena

Sukralózu uznaly četné národní i mezinárodní orgány zabývající se bezpečností potravin, a to: FDA (USA), JECFA (Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva), EFSA (EU), Health Canada (Kanada), FSANZ (Austrálie a Nový Zéland) aj. V USA byla nezávadnost sukralózy posuzována ve více než 110 studiích na zvířatech i lidech a americký úřad pro kontrolu léčiv (FDA) její používání povolil.

Přečteno:  14441×

Vyšlo:  13. 12. 2007

Poslat článek: e-mailem

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018