Obesity News
Důležitost výživy v těhotenství

Důležitost výživy v těhotenství

PhDr. Karolína Hlavatá

Hlavním cílem výživy v těhotenství je zajištění optimálních podmínek pro růst plodu při zachování dobrého nutričního stavu matky.

Výživa v těhotenství má být pestrá, vyvážená a dobře stravitelná. Rozhodně neplatí, že je potřeba jíst za dva nebo že lze v těhotenství popustit uzdu chutím a jíst vše, co se mi zlíbí. Přiměřenost, kvalita a doplnění o pohyb je jednou ze záruk zdárného průběhu těhotenství. Vzhledem k častému pálení žáhy, nevolnostem až zvracení je kladen důraz na pravidelný jídelní režim (nejlépe malé porce častěji) a omezení tučných a dráždivých pokrmů. Pro zmírnění nevolnosti se doporučuje sníst ráno, ještě před vstáváním, sacharidový pokrm, např. pár piškotů nebo banán.

Jak je to s energetickým příjmem?

V prvním trimestru není nutné zvyšovat energetický příjem, od 2. trimestru počítáme +150–200 kcal na den. Potřeba energie se také odvíjí od přiměřeného váhového přírůstku, který má být u žen s normální hmotností 10–12 kg (hmotnostní přírůstek obézních žen by se měl pohybovat v rozmezí 4–8 kg.

Bílkoviny

Minimální denní příjem bílkovin by měl činit 1,1 g/kg tělesné hmotnosti na den (vztaženo k hmotnosti před těhotenstvím). Ve výběru upřednostňujte méně tučné bílkovinné zdroje, aby zbytečně nedocházelo k nadměrnému příjmu tuků. Dobrými bílkovinnými zdroji jsou mléko a mléčné výrobky, sýry, libové maso a ryby, vaječný bílek. Bílkoviny jsou obsaženy také v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny) – ty ale nemají všechny esenciální aminokyseliny v potřebném množství nebo poměru. Z toho také vyplývá, že v době těhotenství a laktace není v žádném případě doporučováno alternativní stravování (především veganství, makrobiotika).

Tuky

Doporučení pro příjem tuků v době těhotenství se neliší od doporučení pro běžnou populaci. Pro vývoj nervové soustavy a zraku (zejména jeho ostrosti) u plodu, snížení rizika předčasného porodu, těhotenské preeklampsie (závažný stav charakterizovaný vysokým krevním tlakem, bílkovinou v moči a otoky) a nízké porodní hmotnosti je důležitý především dostatek n-3 mastných kyselin. Přirozeným a bohatým zdrojem n-3 mastných kyselin jsou zejména mořské ryby, které by měly být konzumovány alespoň 2× týdně.

Kyselina listová

Vztah mezi příjmem kyseliny listové a snížením rizika vzniku defektů neurální trubice je znám již dlouhou dobu. Hypovitaminóza také souvisí s předčasnými porody a zvýšenou potratovostí. Proto se doporučuje užívat alespoň 1 měsíc před plánovaným otěhotněním kyselinu listovou. Doporučená denní dávka kyseliny listové je 0,4 mg. Dobré je využít některý z komerčně vyráběných preparátů – spoléhat pouze na přírodní zdroje zkrátka nestačí. Jen pro ilustraci: 0,4 mg je obsaženo v 400 g listové zeleniny, 1 kg ovoce, 450 g oříšků nebo 1,2 kg sýra.

Jód

Jód je dalším prvkem, který ve výživě těhotných žen sehrává stěžejní úlohu. Jeho nedostatečný příjem je spojen s potraty, nízkou porodní hmotností a vyšší poporodní úmrtností. Děti se mohou rodit s vrozeným kretenismem nebo novorozeneckou hypothyreózou. Nejvýznamnějším zdrojem jódu jsou mořské ryby a jodizovaná sůl.

Železo

Nedostatek železa je velmi rizikový, protože zvyšuje riziko anémií, s níž stoupá riziko potratu, předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti novorozence. Doporučená denní dávka železa je 28 mg. Dobrými zdroji železa jsou zejména maso a játra.

Vápník a hořčík

Dostatečný příjem vápníku je nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu, uplatňuje se v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí. Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu. Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1 500 mg. Ideálním zdrojem jsou mléčné výrobky. Hořčík je nezbytný pro zdárný průběh těhotenství a pro vývoj plodu. Nedostatečný příjem je dáván do souvislosti s gestózami, svalovými křečemi, předčasnými děložními kontrakcemi a předčasným porodem. Dobrým zdrojem hořčíku jsou luštěniny, ořechy, maso, ovoce a zelené natě. Na druhé straně je potřeba se v těhotenství vyvarovat nadbytečného příjmu vitaminu A, jelikož může působit nepříznivě na vyvíjející se plod. Zdrojem jsou játra a vnitřnosti, proto je dobré konzumovat podobné potraviny v omezeném množství.

Přečteno:  6207×

Vyšlo:  16. 11. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2017