Obesity News
Obezita a podvýživa Jak to jde dohromady?

Obezita a podvýživa Jak to jde dohromady?

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

Když se o někom řekne, že je obézní, tak si asi každý z nás představí značně tlustého člověka. Pod označením podvyživený zase většině z nás vytanou na mysli vyhublé modelky, pacientky s mentální anorexií nebo dokonce nebohé oběti koncentračních táborů z druhé světové války. A to přitom i obézní pacienti mohou být podvyživení. Jak je to možné?

Odpověď na tuto otázku není až tak jednoduchá. Nejdříve je nutné si upřesnit jednotlivé pojmy. Podvýživu můžeme definovat na základě různých kritérií, která však musíme vždy posuzovat komplexně. Vycházet jen z jednoho údaje mnohdy nestačí. Například podle BMI je podvýživa definovaná jako hodnota menší než 17,5 kg/m2 a obezita vyšší než 30 kg/m2. Úskalí BMI ale spočívá v tom, že nezohledňuje množství svalové hmoty ani tukové tkáně v těle. Při takovém přístupu vyjde např. kulturistovi, že je obézní. Množství tuku v lidském těle je ovlivněno i celkovým množstvím vody, proto např. pacienti s onemocněním ledvin či srdce mohou vykazovat jeho vyšší hodnoty (za použití tzv. bioimpedance). Mezi další ukazatele, které vypovídají o stavu naší výživy, patří množství bílkovin obsažených v krvi, tj. albumin, celková bílkovina, transferin, ale i krevní obraz – to vše nám může ukázat, neschází-li organismu některé ze základních živin, např. železo. Všechny tyto údaje je vždy nutné pečlivě vyhodnotit a teprve na jejich základě posoudit, zda pacient je, či není podvyživený.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak podvýživu dělíme na tzv. protein-kalorickou (typickým příkladem jsou pacientky s mentální anorexií – vzhled a la „kost a kůže“) a na proteinovou malnutrici (pacienti nevypadají podvyživeně, ale vyšetření krve prokáže nízkou hladinu krevních bílkovin), která je daleko závažnější, jelikož může probíhat delší dobu nepoznána a může být závažnou komplikací celkového stavu i u obézního pacienta.

Obézní a přitom podvyživený?

K rozvoji podvýživy u obézních lidí dochází v důsledku opakovaného držení diet, jichž může být v konkrétních případech i několik desítek, a to zejména vlivem těch tzv. zaručených (většinou jednostranných, při nichž je člověk 14 dní téměř bez jídla), ale své vykonají i ty relativně přijatelné, jako např. dělená strava.

Při držení zaručených diet dochází velmi často k nízkému příjmu bílkovin, minerálů a vitaminů. Jednorázově se s jejich extrémním úbytkem tělo vyrovná zřejmě bez větších následků (pokud nemáme jiné závažné onemocnění), přičemž jedinou komplikací takového počínání bude známý jo-jo efekt. Při jejich opakovaném držení zde ale již existuje velké riziko vzniku podvýživy, to samozřejmě platí i pro obézní pacienty. Podvýživa se v tomto případě (tj. v případě proteinové malnutrice – viz výše), pokud jsme zdraví a netrpíme např. onemocněním srdce, ledvin a případně nějakou závažnější infekční chorobou, projevuje otoky nohou nebo zvýšenou únavou. V případě komplikací způsobených jinými onemocněními, jako např. srdce, ledvin, zápalem plic, cukrovkou aj., může již podvýživa významným způsobem zhoršovat hojení ran (např. diabetická noha, pooperační stav) či prodlužovat léčbu infekcí a podobně. V důsledku toho se velmi často objevuje tzv. sepse, tedy lidově řečeno, celkový zánět organismu, jehož léčba je i v dnešních moderních zdravotnických podmínkách poměrně omezená. O komplikovanosti léčby sepse dosti výstižně vypovídá údaj o úmrtnosti, která se zde pohybuje na úrovni 50 %.

Poradit se s odborníkem na výživu se vyplatí

Mezi další rizika při držení jednostranných diet v případě onemocnění srdce patří otoky nohou v důsledku nižšího množství bílkovin v krvi (zejména u diabetiků) a nízký příjem některých vitaminů a minerálů – velmi nebezpečný je především nízký příjem vápníku a hořčíku, který se projevuje vznikem křečí ve svalech, a při dlouhodobě nízkém příjmu i možností rozvoje osteoporózy, z níž rezultuje zvýšené riziko zlomenin, při jejichž léčbě jsou pacienti upoutáni na lůžko. To v případě obézního pacienta je jen krůček k rozvoji zápalu plic... čímž se zpětně dostáváme k riziku vzniku sepse. A bludný kruh se uzavírá. Přitom na samém počátku stačilo poradit se o hubnutí s obezitologem či nutričním terapeutem.

Pokud, i po přečtení těchto řádků, stále chcete opakovaně držet některou ze „zaručených diet“, mějte na paměti to, že vás (kromě rychle a spolehlivě se dostavujícího jo-jo efektu) mohou ohrozit i na životě.

Přečteno:  8658×

Vyšlo:  25. 5. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Obezita

 
© Aleš Krupička 2007–2017