Obesity News
Jak a kdy monitorovat glykemie a co všechno nám naměřené hodnoty říkají?

Jak a kdy monitorovat glykemie a co všechno nám naměřené hodnoty říkají?

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Glukometr má dnes již skoro každý diabetik. Každý se více či méně často měří, ne však správně. Spousta proužků tak bývá vyčerpána zbytečně. Správné měření, resp. monitorování hladin cukru (glykemie) ale jednoznačně pomáhá k optimálnímu nastavení léčby cukrovky.

Na lačno

Měření glykemie na lačno ráno před snídaní nám poví, jak máme nastavenou hladinu cukru na startu nového dne. Vysoká ranní glykemie, může být dána např. noční zvýšenou novotvorbou glukózy v játrech (tzv. jaterní glukoneogeneza), což je jedna ze základních poruch cukrovky 2. typu. U lidí léčených inzulinem to však může někdy znamenat také reakci na noční hypoglykemii. A tak zatímco noční inzulin, který tlumí noční glukoneogenezu, snižuje ranní glykemie, tak naopak zvyšování inzulinu při nočních hypoglykemiích může ranní glykemie ještě zhoršovat. Zpřesňující informaci nám poskytne tzv. glykemický profil (viz box Glykemický profil).

Po jídle

Tato hodnota nám ukazuje, jak náš organismus reaguje na danou potravinu. Zvýšená glykemie po jídle může být dána jednak poruchou časné sekrece inzulinu (jedna z prvních poruch při cukrovce 2. typu), tak zhoršenou schopností působnosti inzulinu v periferních tkáních. O reakci glykemie také rozhoduje typ potraviny, resp. její glykemický index. Čím je vyšší, tím více stoupá hladina glykemie po daném jídle či nápoji. Tyto potraviny jsou tudíž pro lidi s inzulinovou rezistencí méně vhodné. Typickým zástupcem potraviny s vysokým glykemickým indexem je ovocný džus nebo brambory, s nízkým pak tmavá rýže či zelenina.

Bez jídelníčku to nemá smysl

Glykemický profi l

Pravidelné měření glykemie před a dvě hodiny po jídle nás informuje o denním profilu při daném jídelníčku. Nejčastější doby měření jsou před snídaní, dvě hodiny po snídani, před obědem, dvě hodiny po obědě, před večeří a dvě hodiny po večeři a ve dvě hodiny v noci.

Zapisování, resp. monitorování glykemií bez současného zapisování jídelníčku (množství jídla, druh jídla, čas konzumace, množství nápoje, druh a čas měření glykemie) je zcela zbytečné, protože nám dovolí analyzovat pouze výstupní hodnotu bez závislosti na hodnotách vstupu (jídelníčku). Nedokážeme pak adekvátně reagovat, stejně tak změna terapie je víceméně naslepo. Adekvátní informace použitelné v „běžném“ životě nedostaneme ani v případě, kdy se při glykemickém profilu náš jídelníček příliš liší od běžného. V optimálním případě je vhodné zapisovat i pohybovou aktivitu, např. práci na zahradě, výlet na kole apod., protože jenom tak získáme informace o regulaci glykemie za různých podmínek. Tato znalost nám pak umožní lepší kompenzaci cukrovky a tím i lepší prognózu do budoucna.

Při podezření na hypoglykemii měřte vždy!

Vždy byste měli znát, jak se projevuje hypoglykemie. Nejčastěji je to slabost, pocení, porucha orientace, zmatenost, nutkavá chuť na sladké. Vždy byste měli mít s sebou nějaký sladký nápoj nebo bonbon a samozřejmě průkaz diabetika. Nezapomeňte, že zvláště po velké námaze, kdy dochází k poklesu glykemie, nemusí být její krátkodobé zvýšení vlivem jídla dostatečné – hypoglykemie po větší fyzické aktivitě může nastat i po 24 hodinách, zvláště užíváte-li hypoglykemizující léky, jako např. inzulin či některé perorální léky. Proto se vždy o rizicích informujte u svého ošetřujícího diabetologa.

VŠTJ MEDICINA PRAHA, o.s., děkuje za poskytnutí proužků do programů pro sportující diabetiky v rekondičních programech společnosti Abbot Diabetes Care, www.abbottdiabetescare.cz.

Přečteno:  8672×

Vyšlo:  14. 4. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Přidružená onemocnění, Diabetes

 
© Aleš Krupička 2007–2017