Obesity News
S chutí do jara!

S chutí do jara!

PhDr. Karolína Hlavatá

Po zimě lidský organismus obvykle vykazuje nedostatek některých vitaminů a minerálních látek, a to jednak proto, že jich sám více spotřebovává, ale také v důsledku nižšího příjmu zeleniny a ovoce. Jedná se zejména o vitaminy C a D a látky s antioxidačními účinky, jako např. vitamin E, beta karoten, selen, koenzym Q10 či bioflavonoidy. S jarem ale přichází výborná příležitost ke změně jídelníčku a tím i k doplnění všech chybějících látek.

Mezi hlavní důvody sníženého příjmu ovoce a zeleniny v zimních měsících patří nižší kvalita a vysoká cena těchto sezónních plodin v obchodech. Dlouhodobě skladované plodiny také vykazují obecně nižší obsah vitaminů a minerálních látek.

Odolnost organismu po vyčerpávající zimě pomůže posílit hlavně pestrá strava

Využijte příchodu jara k proměně vašeho jídelníčku. Začněte do něj pravidelně zařazovat zejména zakysané mléčné výrobky, libové maso, celozrnné obiloviny, ořechy a ryby. Současně omezte konzumaci tučných mas, uzenin, smetanových mléčných výrobků, potravin z fast foodů a alkoholu. Důležitá je také pravidelnost v příjmu potravy, vhodný pitný režim se zařazením bylinných čajů a správná tepelná úprava pokrmů, např. smažení můžeme výhodně nahradit vařením či dušením. Využít lze i vaření v páře, které je šetrné k vitaminům a minerálním látkám.

Zakysané mléčné výrobky jsou zdrojem bílkovin, přispívají k lepšímu zažívání, posílení imunitního systému, snižování hladiny cholesterolu v krvi apod.

Libové maso poskytuje důležitý zinek, železo a vitamin B12, které zvyšují odolnost organismu a podporují vitalitu.

TIP PRO VÁS

Než se na pultech objeví první jarní zelenina a zelené natě, vypěstujte si doma alespoň řeřichu. Její zelené natě jsou plné vitaminů C a A. Výborně se hodí k ochucení tvarohových pomazánek, posypání na chléb, do zapékaných jídel apod.

Celozrnné obiloviny obsahují:

  • komplexní sacharidy, které slouží jako zdroj energie
  • vlákninu, která dobře sytí, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zlepšuje zažívání
  • vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správnou činnost nervové soustavy a pro uvolňování energie z potravy
  • řadu minerálních látek.

Ořechy jsou ceněné pro vysoký obsah vitaminu E, zinku a prospěšných tuků

(pozor: složení tuků u kokosových ořechů není optimální). Malá porce ořechů denně (do 20 g) je i účinnou prevencí onemocnění srdce a cév.

Ryby jsou bohaté na nenasycené mastné tuky omega-3, které:

  • jsou nezbytné pro růst a vývoj
  • snižují hladinu cholesterolu
  • působí proti srážení krve
  • zlepšují i činnost nervového systému.

Ryby se doporučují jíst (alespoň) 2× týdně, a to i tučnější druhy. Zdravý, vyvážený a pravidelný způsob stravování vám přinese nejen zlepšení celkového zdravotního stavu, ale i dobrou náladu a životní energii.

ZKUSTE S NÁMI Jarní zeleninový salát

250 g mladých pampeliškových listů (nebo hlávkového salátu), svazek ředkviček, 2 mladé cibulky s natí, 4 vejce, lžíce olivového oleje, 200 ml bílého polotučného jogurtu, kávová lžička hořčice, pažitka, čerstvě mletý pepř a sůl

Pampeliškové listy opereme a natrháme na kusy. Ředkvičky a cibuli omyjeme a nakrájíme na kolečka. V salátové míse promícháme pampeliškové listy se zeleninou a lžicí oleje. Vejce uvaříme natvrdo. Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře připravíme zálivku. Salát rozložíme na talíře, ozdobíme na čtvrtky pokrájeným vejcem a pokapeme jogurtovým dresinkem.

Přečteno:  7472×

Vyšlo:  16. 3. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018