Po zimě lidský organismus obvykle vykazuje nedostatek některých vitaminů a minerálních látek, a to jednak proto, že jich sám více spotřebovává, ale také v důsledku nižšího příjmu zeleniny a ovoce. Jedná se zejména o vitaminy C a D a látky s antioxidačními účinky, jako např. vitamin E, beta karoten, selen, koenzym Q10 či bioflavonoidy. S jarem ale přichází výborná příležitost ke změně jídelníčku a tím i k doplnění všech chybějících látek.
Mezi hlavní důvody sníženého příjmu ovoce a zeleniny v zimních měsících patří nižší kvalita a vysoká cena těchto sezónních plodin v obchodech. Dlouhodobě skladované plodiny také vykazují obecně nižší obsah vitaminů a minerálních látek.
Využijte příchodu jara k proměně vašeho jídelníčku. Začněte do něj pravidelně zařazovat zejména zakysané mléčné výrobky, libové maso, celozrnné obiloviny, ořechy a ryby. Současně omezte konzumaci tučných mas, uzenin, smetanových mléčných výrobků, potravin z fast foodů a alkoholu. Důležitá je také pravidelnost v příjmu potravy, vhodný pitný režim se zařazením bylinných čajů a správná tepelná úprava pokrmů, např. smažení můžeme výhodně nahradit vařením či dušením. Využít lze i vaření v páře, které je šetrné k vitaminům a minerálním látkám.
Libové maso poskytuje důležitý zinek, železo a vitamin B12, které zvyšují odolnost organismu a podporují vitalitu.
Než se na pultech objeví první jarní zelenina a zelené natě, vypěstujte si doma alespoň řeřichu. Její zelené natě jsou plné vitaminů C a A. Výborně se hodí k ochucení tvarohových pomazánek, posypání na chléb, do zapékaných jídel apod.
(pozor: složení tuků u kokosových ořechů není optimální). Malá porce ořechů denně (do 20 g) je i účinnou prevencí onemocnění srdce a cév.
Ryby se doporučují jíst (alespoň) 2× týdně, a to i tučnější druhy. Zdravý, vyvážený a pravidelný způsob stravování vám přinese nejen zlepšení celkového zdravotního stavu, ale i dobrou náladu a životní energii.
250 g mladých pampeliškových listů (nebo hlávkového salátu), svazek ředkviček, 2 mladé cibulky s natí, 4 vejce, lžíce olivového oleje, 200 ml bílého polotučného jogurtu, kávová lžička hořčice, pažitka, čerstvě mletý pepř a sůl
Pampeliškové listy opereme a natrháme na kusy. Ředkvičky a cibuli omyjeme a nakrájíme na kolečka. V salátové míse promícháme pampeliškové listy se zeleninou a lžicí oleje. Vejce uvaříme natvrdo. Z jogurtu, hořčice, nasekané pažitky, soli a pepře připravíme zálivku. Salát rozložíme na talíře, ozdobíme na čtvrtky pokrájeným vejcem a pokapeme jogurtovým dresinkem.