Obesity News
Mlsat lze i zdravě

Mlsat lze i zdravě

PhDr. Karolína Hlavatá

Občas si dopřát něco sladkého není na škodu ani v rámci redukčního režimu. Nicméně je dobré vědět, po čem sáhnout, aby chuťové buňky dostaly to, co chtějí a linie zůstala ušetřena.

Sladká chuť je člověku velmi blízká, jelikož mateřské mléko je sladké a akt kojení je spojen s pocitem bezpečí z blízkosti matky. V pozdějších letech dostáváme něco sladkého jako odměnu, jako náplast za rozbité koleno atd. V dospělosti se rádi odměňujeme sladkostmi, abychom zahnali chmury na duši nebo umocnili pohodu např. při sledování televize nebo čtení knihy.

Znalost situací, v nichž nás sladkosti nejvíce lákají, je důležitá zejména v rámci redukčního programu, jelikož mlsání, např. za účelem utišení bolavé duše, může být velmi zrádné. Situace, kdy „prahnete“ po sladkém, dobře odhalíte pomocí pravidelného zapisování, resp. analyzování vašeho jídelníčku.

Přitom znalost situací, v nichž nás sladkosti nejvíce lákají, je důležitá zejména v rámci redukčního programu, jelikož mlsání, např. za účelem utišení bolavé duše, může být velmi zrádné. Situace, kdy „prahnete“ po sladkém, dobře odhalíte pomocí pravidelného zapisování, resp. analyzování vašeho jídelníčku.

Mlsání bez (větších) výčitek svědomí

Chcete-li si tzv. bezpečně zamlsat, máte na výběr v podstatě ze dvou následujících variant: občas (maximálně jednou za týden) si zajít do cukrárny (třeba na šlehačkový dort) a na kalorie nehledět, nebo se zaměřit spíše na zdravější varianty sladkostí. Příkladem takového „zdravého“ mlsání mohou být nejrůznější ovocné saláty, nejlépe doplněné o bílkoviny.

Jakým sladkostem se raději vyhnout

Největší riziko představují jednoznačně smažené koblihy a croissanty, máslové dorty, plněné sušenky a oplatky, a to zejména proto, že vedle značného množství cukru obsahují i hodně tuku.

Jako další varianty mohou sloužit ovocné sorbety, dorty s ovocem a želatinou či domácí moučníky s přídavkem celozrnné mouky a tvarohem, mákem nebo ovocem. Pokud s celozrnnou moukou teprve začínáte, pamatujte, že díky obsažené vláknině má trochu jiné vlastnosti v porovnání s „klasickou“ moukou. Těsto raději udělejte trochu řidší než obvykle, mouku nakonec můžete přidat vždycky. Pro začátek postačí, když celozrnnou moukou nahradíte 1/3 potřebného množství mouky.

V oblasti „zdravých“ sladkostí se lze s úspěchem inspirovat u našich babiček, konkrétně jejich pochoutkami z jáhel, rýže, ořechů a sušeného ovoce. U posledních dvou jmenovaných složek je potřeba dbát na patřičnou velikost porce – u ořechů je za porci považováno 20 g a u sušeného ovoce 30 g.

Milovníci čokolády nechť volí čokoládu s vyšším obsahem kakaa (kompromisem mohou být čokolády s obsahem kakaa 50 %). Platí totiž, že čím více kakaa, tím více zdraví prospěšných látek, jakými jsou např. antioxidanty nebo látky povzbuzující mysl. Chuť na sladké, zejména večer, dobře uspokojí horké hořké kakao.

Tipy na zdravé mlsání

  • Vanilkový tvaroh politý horkou směsí z lesních plodů
  • Ricotta s ovocem
  • Banánový koktejl z dobře vychlazeného mléka a s troškou bílého jogurtu posypaný mletými ořechy nebo drcenými ovesnými vločkami
  • Ovocný salát se zakysanou smetanou
  • Řecký jogurt pokapaný medem a posypaný nahrubo nesekanými ořechy
  • Pomerančová nebo citronová zmrzlina ze smetanového bílého jogurtu
  • Ovoce nebo ovocné špízy polité kvalitní hořkou čokoládou

Přečteno:  8445×

Vyšlo:  16. 2. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018