Obesity News
Hladovka jako forma diety?

Hladovka jako forma diety?

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.

V rámci naší rubriky o tzv. zázračných dietách jsem se rozhodla umístit článek o hladovce, jelikož se v praxi stále setkávám s pacienty, kteří se domnívají, že to je dobrý způsob jak začít s dietou nebo že její jednodenní držení v týdnu napomáhá udržet si hmotnost. Jak je tomu ve skutečnosti?

Lidský organismus získává energii ze tří základních složek – cukrů, tuků a bílkovin. Nejrychlejším z nich jsou cukry, jež lidský organismus získává potravou nebo z tzv. zásobního cukru neboli glykogenu. Pokud tedy nebudeme nic jíst, lidský organismus bude nejdříve metabolizovat právě zásobní cukr. Ten vydrží jako zdroj energie od 20 minut (při náročné fyzické aktivitě) až po několik hodin (při minimální fyzické aktivitě). Glykogen má ještě další vlastnost, a sice že na sebe váže vodu. Při hladovce – po spotřebování glykogenu organismem – se voda dále neváže, nýbrž je vylučována ledvinami. Tím dochází k úbytku kilogramů (až 2 kg). Jakmile začneme opět přijímat potravu, glykogen se rychle vytvoří znovu a „upuštěné“ kilogramy jsou zase zpět.

Hladovka u diabetiků může mít až fatální důsledky

Základní principy hladovky

  • Nic nejíst.
  • Pít pouze neslazené nápoje, tj. vodu, ovocné, zelené či černé čaje.
  • Délka trvání se, podle nejrůznějších „zaručených receptů“, pohybuje od 1 do 42 dní (viz Bruessova dieta).

Dalším zdrojem energie, po kterém organismus „sáhne“ po spotřebování zásobního cukru, jsou bílkoviny. Při hladovění si je organismus bere ze svaloviny neboli aktivní hmoty, jejíž úbytek během redukce hmotnosti je vždy špatným jevem. Poslední v řadě jsou tuky. Ty jsou v důsledku hladovky zpracovávány i jinými (alternativními) metabolickými cestami, na jejichž základě se v lidském těle tvoří ve větší míře tzv. ketolátky (např. aceton). Z toho např. vyplývá, že diabetici, kteří jsou léčeni metforminem, deriváty sulfonylurey a inzulinem, by hladovku rozhodně držet neměli, neboť by si mohli způsobit těžkou hypoglykemii či závažné poškození metabolismu – ketoacidosu či laktoacidosu.

Hypoglykemie při hladovce

Pokud pacient drží hladovku, nepomůže v případě hypoglykemie podání glukagonu, neboť veškerý zásobní cukr byl již zmetabolizován, nýbrž klasický cukr.

Během hladovění se organismus na nízký příjem přizpůsobí – dochází ke snížení tzv. bazálního metabolismu, tvoří se méně účinné hormony štítné žlázy (rT3), snižuje se tělesná teplota, ale i srdeční frekvence.

Konečný verdikt

Hladovka není vůbec dobrý redukční prostředek. Po jejím ukončení a obnovení příjmu potravy začne totiž organismus ukládat velké množství energie ve formě tuků, čímž se dostavuje notoricky známý jo-jo efekt. Hladovku by neměli vůbec držet diabetici či jinak chroničtí pacienti.

Přečteno:  8156×

Vyšlo:  2. 2. 2011

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Diety

 
© Aleš Krupička 2007–2018