Obesity News
Vánoční cukroví z ovesných vloček

Vánoční cukroví z ovesných vloček

Redakce

V první části zdravých receptů z ovesných vloček na vánoční tabuli vám doporučíme dva druhy cukroví – vločkové koláčky a křupavé sušenky.

Vločkové koláčky

Na 50 kousků potřebujeme: 100 g pšeničné celozrnné mouky • 170 g ovesných jemných vloček • 150 g másla • 175 g moučkového cukru • 1 balení vanilkového cukru • 2 vejce • špetku soli • 30 ks sekaných lískových oříšků • ½ lžičky kypřicího prášku • ½ lžičky kakaového prášku • 2 lžíce mleté skořice

1. Smícháme mouku, 100 g ovesných vloček, 100 g másla, 75 g cukru, vanilkový cukr, 1 vejce a sůl a vypracujeme těsto. Přikryjeme je a uložíme asi na 20 minut do chladu.

2. Rozpustíme zbylé máslo. Přidáme 50 g vloček, sekané lískové oříšky, zbylý cukr a vše lehce opražíme. Občas zamícháme. Přidáme 1 vejce, kypřicí prášek, kakaový prášek a mletou skořici.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Těsto vyválíme do plátu silného 5 mm. Vypichujeme kolečka a ukládáme na plechy vyložené papírem na pečení. Na kolečka dále vločkovou hmotu a koláčky pečeme asi 12 minut při uvedené teplotě. Zhruba po 6 minutách cukroví posypeme zbylými ovesnými vločkami. Upečené vyjmeme a necháme asi dvě hodiny chladnout.

  • Příprava 30 min. + chlazení
  • Pečení 12 min.
  • Energie na 1 ks 60 kcal

Křupavé sušenky

Na 50 kousků potřebujeme: 120 g ovesných vloček • 150 g másla • 4 lžíce zahuštěné hruškové šťávy • 3 vejce • 150 g celozrnné mouky • 1 lžičku kypřicího prášku • 150 g strouhaného kokosu • 1 balení čokoládové polevy • 4 lžíce posekaných kandovaných třešní, ovesných vloček, cornfl aků a mandlových lupínků • 2 lžíce medu

1. Ovesné vločky opražíme dozlatova. Polovinu másla, hruškovou šťávu a vejce utřeme do krému. Vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem, kokosem a zbylými vločkami vychlazeného másla. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a chladíme asi 60 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C.

2. Těsto vyválíme na plát silný 4 mm a vykrajujeme kolečka a hvězdy. Pečeme 15–17 minut na plechu vyloženém papírem na pečení. Sejmeme a vychladíme. Rozehřejeme polevu. Kandované třešně, ovesné vločky, cornfl aky a mandlové lupínky smícháme s medem. Směs klademe na sušenky a ozdobíme polevou.

  • Příprava 1 hod. 15 min.
  • Pečení 17 min.
  • Energie na 1 ks 80 kcal

Přečteno:  10182×

Vyšlo:  25. 11. 2009

Diskuze: 0 příspěvků (vstoupit do diskuze)

Poslat článek: e-mailem

Hodnocení:  12345

Článek je v kategoriích: Strava, Recepty

 
© Aleš Krupička 2007–2018